• Groot en uniek assortiment
  • Snelle verzendingen binnen heel Europa
  • Uw specialist in exotische planten en bomen
Groot en uniek assortiment
Snelle verzendingen binnen heel Europa
Uw specialist in exotische planten en bomen

Op zoek naar winterharde palmen en exoten

Een palmboom of tropische exoot in een Nederlandse tuin is soms een verrassend gezicht. Weinig mensen weten dat er winterharde palmen bestaan. Daarnaast zijn veel exoten beter bestand tegen koude dan veel mensen denken. Wij hebben ruime ervaringen met het zoeken naar deze winterharde palmen en exoten. En om u deze zoektocht te besparen, vindt u hier alle informatie over winterharde palmen en exoten.

Een liefde voor palmen, boomvarens en exotische planten was er al van jongs af aan bij Herbert Riphagen, partner bij Gardenpalms Europe, die opgroeide in Indonesië. Hier realiseerde hij zich dat men in zijn vaderland, Nederland, van veel van de hem omringende planten niet zou kunnen genieten, aangezien de winters daar gewoon te koud voor zijn. Dit besef is de aanleiding geweest voor vele wereldwijde reizen op zoek naar mooie planten waar de Europese tuinier wel van kan genieten. Tijdens zijn reizen kwam hij erachter dat veel exotische planten in de tropen ook op grote hoogten groeien en regelmatig worden blootgesteld aan koude en zware omstandigheden. De planten die op deze hoogten groeien, hebben zich, hoewel ze tropisch zijn, aangepast aan het overleven van de kou en zijn winterhard. Dit besef vormde het begin van een boeiende hobby en later ook carrière.

Herbert begon zaden uit verschillende locaties te verzamelen en de kenmerken van de planten om hem heen vast te leggen. Hij kweekte planten, eerst thuis en later in Nederlandse kassen, en werd een autoriteit op dit gebied. Hij was betrokken bij het identificeren van vele spannende nieuwe planten. Zijn reizen hebben hem over de hele wereld en ver van de gangbare paden gebracht. Met behulp van lokale gidsen verkent hij regelmatig het Himalayagebergte, Aziatische jungles en Zuid-Amerikaanse vlakten, altijd op zoek naar zijn ideaal: tropische schoonheid aangepast aan het Europese klimaat. Zijn reizen hebben onze noordelijke tuinen verrijkt met een ruim aanbod van prachtige tropische planten.
 

Waaierpalmen in het verre Oosten

Een wereldwijde zoektocht naar winterharde planten leidde tot de ontdekking van winterharde palmen zoals de Trachycarpus Takil. In landen zoals China, Nepal en Korea worden de meeste waaierpalmen gevonden. Dit zijn de palmen die wij Europeanen associëren met vakanties aan tropische stranden: lange stammen, een kroon van bladeren die afsteekt tegen blauwe luchten, onder een warme zon. Maar Herbert ging naar het Himalayagebergte en vond daar winterharde aanverwanten van deze planten, die zich vastklampten aan de winterse hellingen van de bergen en elegant en uitdagend over het omringende landschap uitstaken. Het vervolgens kweken van hun zaad in Europa en het zorgvuldig testen, resulteerde in een aantal prachtige winterharde schoonheden. De laatste ontdekking, de Trachycarpus takil, is een robuuste maar mooie palm met grijsblauwe bladeren, die zowel koude- als windbestendig is. Het is op weg een bestseller te worden en komt bij Mypalmshop beschikbaar in alle maten.

Trachycarpus fortunei

Natuurlijk is de oude favoriet, de Trachycarpus fortunei, uitgebreid onderzocht. De kwaliteit van de plant is zeer afhankelijk van een goede herkomst en zorg. De uitdaging was om planten geleverd te krijgen waarvan de genen en verzorging precies de juiste exemplaren opleverden: elegant en mooi, maar toch winterhard en sterk. Herbert Riphagen is erin geslaagd goed gewortelde planten met een dikke stam en met dikke en weelderige groene kronen te produceren. Een Trachycarpus fortunei van Garden Palms is niet te vergelijken met sommige van deze palmen die door de winkelketens worden aangeboden.

Trachycarpus wagnerianus

En toen was er de Trachycarpus wagnerianus. Deze aantrekkelijke palm combineert de schoonheid van de fortunei met een nog sterkere groei en met windbestendigere bladeren. Daarnaast bleek de Trachycarpus wagnerianus iets trager te groeien en een prachtig, bonsai-achtig uiterlijk te hebben wanneer het jong is. Deze plant is een ideaal en aantrekkelijk geschenk geworden, dat na een paar jaar tot een prachtig middelpunt van de tuin uitgroeit. De waaierpalmen zijn niet alleen te vinden in het Oosten. In Noord-Amerika vindt men de extreem sterke maar traag groeiende Sabal- en Rhapidophyllum palmen. Sommigen moeten wennen aan het uiterlijk van deze planten wanneer ze jong zijn. Deze planten produceren extreem lange, puntige bladeren. Grotere planten zijn zeer opvallend. In Zuid-Amerika worden de waaierpalmen door de Trithrinax palmen vertegenwoordigd. Deze lijken op de Trachycarpus planten, maar hebben gedoornde stammen.

Zuid-Amerika - Vederpalmen

Butia eriospatha - de meest koudebestendige vederpalm

Brazilië en Argentinië in het bijzonder zijn het domein van de vederpalmen. Toen men op onderzoek uit ging in de hoger gelegen gebieden, werden de winterharde Butia planten ontdekt; fantastische Butia eriospatha planten met hun elegante, gebogen bladeren, die heen en weer zwaaien in de wind. De aantrekkingskracht van deze planten is hun opvallende verschijning, terwijl ze toch mooi passen bij de inheemse planten. Hun gebogen open bladeren kunnen uitstekend onderbeplant worden in zowel kleine als grote tuinen. Het Butia geslacht voorziet ons van veel meer soorten, allemaal interessant, maar meestal gevoeliger voor koude dan de Butia eriospatha. En de Brahea armata wordt bewonderd om zijn prachtige, grijsblauwe waaiervormige bladeren.

Verzamelaars kennen de Butia capitata (Geleipalm) als de veel voorkomende cerrado palm in Zuid-Brazilië en Uruguay. De Butia yatay wordt beschouwd als de mooiste van deze waaierpalmen, bewonderd om zijn sierlijke en prachtige architectonische stam. Al deze planten kunnen worden gekweekt in onze tuinen, mits het advies op deze website wordt opgevolgd. Het continent verrast ons zoals altijd met intrigerende en minder bekende planten. De Jubaea chilensis uit Chili blijkt een langzaam groeiende en verrassend vorstbestendige reus te zijn. Butia kruisingen zoals de Butyagrus hebben hun eigen elegantie en schoonheid en prachtige verrassingen zoals de gevoeligere zilverblauwe reus Bismarkia nobilis zijn adembenemend. Deze plant moet echter zorgvuldig worden verzorgd tijdens periodes van koude en is kenmerkend voor de soort planten met betere koude weerstand, die Herbert Riphagen probeert te vinden.

Australazië


Boomvarens in de Australaziatische jungle

Herbert Riphagen's hobby is uitgegroeid tot een interesse in varens. Hij raakte geïnteresseerd in de in de mode rakende en prachtige architectonische boomvarens, die men steeds meer kon bewonderen in stadstuinen, terrassen en restaurants. Verkenningstochten door Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland leverden hem informatie op over boomvarens die op grotere hoogtes groeiden. Hij werkte samen met experts in deze landen en begon al snel planten van een hoge kwaliteit te importeren uit de koude, bergachtige gebieden. Deze inspanningen leverden een winnaar op: de Gardenpalms Dicksonia antarctica boomvaren is vorstbestendig en heeft een fabelachtige knoestige, donkere stam en een kroon van zeer elegante bladeren, buigend en zwaaiend in de wind tot een lengte van twee meter! Deze plant doet ons denken aan een palmboom, waaronder we onder het genot van een verfrissend drankje aan de rand van het zwembad in de schaduw kunnen zitten. Het groeit ook niet langzaam; de stam kan in een gunstig jaar wel 10cm groeien. Het is heel koudebestendig en Gardenpalms heeft uitgewerkt hoe men een zo goed mogelijke bescherming kan bieden tijdens zeer koude weersomstandigheden.

Het is mogelijk om het vervoer van lange stammen uit Australië te regelen en ze opnieuw te laten wortelen als ze hier zijn, waardoor het bedrijf goedkoop een hele reeks maten kan leveren, van planten geschikt voor kleine tuinen tot metershoge exemplaren die een onmiddellijk en overweldigend effect kunnen geven aan bijvoorbeeld commerciële stukken grond. De Dicksonia sellowiana is een collector's item, maar is net zo winterhard als de Dicksonia antarctica. Nieuwe bladeren zijn goudbruin van kleur en de stam is slanker dan die van de antarctica.


De elegante schoonheid van de Cyathea medullaris

Enorme voorraden Dicksonia antarctica bij MyPalmshop

De elegante schoonheid van de Cyathea medullaris. Voor de liefhebber die in de winter bereid is een beetje extra zorg te besteden aan de planten, zijn er gevoeligere boomvarens beschikbaar. De Dicksonia squarrosa heeft een slanke, bijna zwarte, elegante stam. En een serie Cyathea varens verrassen ons met hun merkwaardige, knoestige en kleurrijke stammen en bladeren. De Cyathea medullaris is de grootste boomvaren; met zijn lange, gebogen donkere bladeren vormt het het absolute middelpunt. Deze planten zijn geschikt voor de ervaren tuinman!