• Groot en uniek assortiment
  • Snelle verzendingen binnen heel Europa
  • Uw specialist in exotische planten en bomen
Groot en uniek assortiment
Snelle verzendingen binnen heel Europa
Uw specialist in exotische planten en bomen

Trachycarpus fortunei (Chinese handpalm)

De bekendste palmboom van Europa, Trachycarpus fortunei, vindt zijn oorsprong in de bergachtige gebieden van west-, zuid- en midden China, waar strenge winters en lage temperaturen niet ongewoon zijn. Dat maakt deze fortunei erg winterhard. Hij geeft de voorkeur aan koelere klimaten en vermijdt de tropen het liefst. Daarom is hij erg geschikt voor Europese tuinen, waarvoor hij ongeveer 150 jaar geleden naar Europa gebracht is. In Europa werd het snel een attractie, waardoor veel parken en tuinen hem gingen plaatsen.

Met een Trachycarpus fortunei in uw tuin heeft u een mooie winterharde palmboom. Met zijn ruige, vezelige stam, die in het algemeen onderaan dunner is dan bovenaan, geeft hij een goede indruk. De stam kan tot wel twaalf meter hoog worden. De groene, waaiervormige bladeren zijn erg imposant. De bladeren krijgen ongeveer rond de 40 punten van ongeveer 70 cm lang en 3 cm breed.

Naast dat deze palmboom er erg aantrekkelijk uit ziet, staat hij ook bekend om zijn erg goede koubestendigheid. Er zijn Bulgaarse exemplaren bekend die -27,5C overleefd hebben. Het kan daarbij prima tegen een sneeuwdeken. Desondanks zullen Nederlandse palmbomen in het algemeen eerder maximaal temperaturen kunnen verdragen van -18C, omdat het Nederlandse klimaat milder is. Daardoor is de palmboom 'verwend' en kan hij minder goed tegen kou. Wel raden wij aan om de palmboom te voorzien van Winterbescherming als het gaat vriezen. 

De Trachycarpus fortunei is een gemakkelijke palmboom. Er zijn twee dingen waar hij minder goed tegen kan. Hij wil geen nat blijvende grond, dus een goed gedraineerde grond is aangeraden. Verder is hij niet kieskeurig qua grond. Hij kan zelfs redelijk tegen zoutige lucht, waardoor hij prima vlakbij de kust geplaatst kan worden, let wel dit moet op een beschutte plek. Naast nat blijvende grond kan de Trachycarpus Fortunei ook niet heel goed tegen veel wind. Hoewel de palmboom dit wel overleeft, zal hij er minder verzorgd uit komen te zien. Daarom staat hij het liefste in een beschutte plek. De Trachycarpus wagnerianus is aangeraden als alternatief in niet beschutte plaatsen, omdat de wagnerianus beter tegen wind kan. 

Vrouwelijke Trachycarpus fortunei palmen krijgen in de zomer mooie bloemen. Daarnaast groeien er blauw gekleurde zaden aan de palmboom. Mocht u deze zaden zelf willen ontkiemen, dan duurt dat ongeveer 10 weken. Dit zou in principe zonder problemen moeten verlopen.