• Groot en uniek assortiment
  • Snelle verzendingen binnen heel Europa
  • Uw specialist in exotische planten en bomen
Groot en uniek assortiment
Snelle verzendingen binnen heel Europa
Uw specialist in exotische planten en bomen

Musa basjoo

Japanse vezelbanaan / Winterharde banaan

Wilt u direct het gevoel van de jungle in uw tuin hebben? Plant dan een musa basjoo. Deze winterharde banaan groeit snel en produceert enorme prei-achtige pseudo-stammen van ongeveer 2m lengte, met een kroon van zeer grote, exotische, leerachtige bladeren met een lengte van 2m en een breedte van 70cm. De vruchten zijn niet echt eetbaar en in ons klimaat kan de plant slechts met veel moeite tot bloei worden gebracht, omdat het daar 1 tot 2 jaar warmte voor nodig heeft. Maar het is een echte blikvanger! U kunt het zowel in de volle grond als in een grote pot planten.

Verzorging

De bladeren zijn niet groenblijvend, maar de wortels worden geacht winterhard te zijn tot -10C. Hoe beter u de stam en de wortels beschermt tegen de kou, hoe beter uw plant zich herstelt tijdens de lente. Bescherm de wortels met een dikke laag stro of mulch rondom de voet van de plant. Snijd de oude bladeren van de plant af. U kunt de stam beschermen door er hooi en daaromheen rieten matten te binden. Om voor nog wat extra warmte tijdens de hele koude nachten te zorgen, kunt u zelfs kerstverlichting in het isolatiemateriaal verwerken. Wees zuinig met het geven van water tijdens de koude maanden. Wanneer u merkt dat de pseudo-stam de winter niet heeft overleefd, maakt u zich dan geen zorgen; als de wortels het wel hebben overleefd, zal de plant in de lente weer volledig teruggroeien.

De musa basjoo is een hongerige en dorstige plant. Dus er moet wel een beetje aan uw zelfgemaakte jungle worden gewerkt! Trakteer het om de twee weken op organische of vloeibare meststof en geef het ruimschoots water. Het is misschien wel een karwei, maar als u naar uw volgroeide bananenplant kijkt, zal het zeker de moeite waard zijn geweest!

De bladeren van deze plant hebben een zeer exotische uitstraling. Maar ze hebben ook een nadeel; ze zijn gevoelig voor windschade en de plant kan er tegen het einde van het seizoen een beetje rommelig uit gaan zien. U kunt dit natuurlijk wel voorkomen door windschermen te plaatsen of zelfs andere musa basjoos te planten. Sommigen vinden dat het 'rommelige' uiterlijk er gewoon bij hoort.

In Japan worden de vezels van deze plant gebruikt om textiel (bashofu) te maken, dat voor kleden, dekens en kleding zoals kimono's wordt gebruikt. Er wordt ook papier van de plant gemaakt en in China wordt het gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.