• Groot en uniek assortiment
  • Snelle verzendingen binnen heel Europa
  • Uw specialist in exotische planten en bomen
Groot en uniek assortiment
Snelle verzendingen binnen heel Europa
Uw specialist in exotische planten en bomen

De verzorging van uw palmboom

Daar is hij dan. U heeft uw palm uit zaad of zaailing opgekweekt, of u heeft uw prachtige Trachycarpus wagnerianus (Windmill palm) ontvangen en in de tuin geplant. U heeft uw nieuwe palm een flinke slok Palmbooster gegeven en bent lekker onder de palmbladeren gaan zitten met een biertje of een kop thee. Maar wat nu?

Zoals we al eerder op deze site hebben vermeld, zijn onze palmen met grote zorg uitgezocht bij kwekerijen van over de hele wereld, waar ze afgehard zijn en gewend zijn geraakt aan klimaten die overeenkomen met dat van ons. Nu moeten we nog begrijpen hoe de plant groeit, wat zijn behoeftes zijn en hoe we het moeten beschermen tegen echte strenge weersomstandigheden.

Uw palm voeding geven: Wanneer en hoe geeft u uw palm voedsel

Er wordt regelmatig aan ons gevraagd hoeveel voeding een palmboom moet krijgen. Dit hangt af van veel verschillende dingen, de palmsoort, de grootte en de omstandigheden waarin het leeft. Vooral planten die in potten en kuipen staan kunnen snel ondervoed raken. Wij raden sterk het gebruik van de ‘Fertometer’ aan; een apparaat waarmee u het voedselgehalte in de plantenpot of kuip kunt bepalen.

Over het algemeen moet een palm goed worden gevoed tijdens het groeiseizoen. U zult versteld staan over de hoeveelheid voedsel die een palm nodig heeft! Gebruik wat speciale palmkunstmest en meng daar wat gewone kunstmest (NPK 3-1-2) door. Als u in de herfst een beetje kalium om de stam strooit, helpt u de plant zich gereed te maken voor de winter. Waarschuwing: zorg ervoor dat de kunstmest alleen op de grond wordt toegediend; wanneer het namelijk op de plant zelf komt, kunnen er ‘brandplekken’ ontstaan en kan het groeipunt (speer) van uw palm worden beschadigd.

Wat betreft de algemene compost; tegenwoordig gaat men er van uit dat als we de grond te dicht bij de wortelkluit verrijken, de wortels ‘lui’ worden en zich niet ontwikkelen. Het is beter om de plant flink te mulchen met houtsnippers, gemaaid gras of ander organisch materiaal, over een grote omtrek rond de wortels, waardoor het voedsel gelijk wordt verdeeld en de wortels worden gestimuleerd om zich goed te ontwikkelen. U zult merken dat als de wortels zich goed ontwikkelen, het blad en de stam daar een jaar of twee later op reageren.

De wortels van een palm zijn belangrijk


Palmbooster zorgt voor gezonde wortels. Een palm moet eerst goed zijn wortels ontwikkelen; alleen dan kan het blad zich goed vormen. We hebben het al eerder gehad over Palmbooster, een middel waarmee u er zeker van kunt zijn dat de wortels zich goed ontwikkelen nadat de palm is geplant of verplaatst. We raden u aan om lagere doseringen van dit voortreffelijke middel te blijven toedienen gedurende het hele leven van de plant. Wanneer producten als Palmbooster goed en regelmatig worden toegediend worden er zeer goede resultaten bereikt. Bij de meeste palmen groeien de wortels tot laat in het jaar door, ook al lijkt het blad te zijn gestopt met groeien – blijf ook tijdens deze periode uw palm de noodzakelijke aandacht geven en u wordt daar later rijkelijk voor beloond!

 

Hoe vaak moet een palm water hebben?

De meeste palmen houden van veel water. Als u voor goede afwatering om de wortelkluit heen zorgt, is het ook een goed idee om een soort schotel te vormen in de aarde, zodat het water om de wortels heen wordt vastgehouden. Dit kunt u doen door een opstaande rand van aarde op een afstand van 40cm om de stam heen aan te brengen. Zo wordt het water vastgehouden en langzaam naar de wortels afgevoerd, waardoor de aarde om de wortels heen niet drassig wordt. Ideale condities voor uw palm!

 

Winterbescherming

Smoor uw palmen niet! 
Als we het over hardheid hebben, hebben we de neiging alleen aan winterhardheid te denken. Veel mensen zijn zich niet bewust van twee andere hoofdrolspelers tijdens de winter; de wind en het feit dat de winter meestal erg droog is! Koude gecombineerd met vochtigheid is vaak de grote veroorzaker van sterfte; door gewoon goed na te denken en op een slimme manier te beschermen kunt u verrassende resultaten met uw palmen bereiken. Het is belangrijk om geen plastic folie of noppenfolie om uw palm heen te wikkelen voor bescherming van het bovenste gedeelte van uw plant. Het is essentieel dat de plant goed kan blijven ademen; wanneer u het afdekt met folie zal het simpelweg stikken en gaan rotten!

Zie ons uitgebreide assortiment winterbeschermingsartikelen.

Uw palm inpakken voor koude periodes

Kijk naar ons advies omtrent de temperaturen die uw palm kan tolereren. Wanneer de temperatuur onder het niveau gaat zakken waarbij u uw palm moet gaan beschermen, moet u het volgende doen:

Wikkel eerst tuinfleece om de bladerkroon heen, indien nodig kunt u dit tweemaal doen, wikkel vervolgens bamboematten om de stam heen. Tape het gedeelte van de fleece dat over de bamboematten heen hangt vast aan de bamboematten. Bedek tot slot de grond om de stam tot ongeveer 50cm met een flinke hoeveelheid mulch van bijvoorbeeld dennenaalden. Overbescherm de palm niet! Wanneer de koude periode weer voorbij is, wikkelt u de fleece en matten weer voorzichtig af en laat de plant ademen.

Problemen oplossen

Net als elk ander levend organisme, wordt uw palm aan allerlei vervelende zaken van buitenaf onderworpen. Hieronder volgt een snelle gids voor het oplossen van problemen:

Speerrot

Zorg goed voor de speer van de palm! De speer is het groeipunt van de palm en is tevens het meest kwetsbare deel van de plant. Het kan er uitzien alsof het is verrot (in het ergste geval trekt u het er zo vanaf als u het naar boven tilt), Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • verbranding door kunstmest: zorg er bij het geven van kunstmest voor dat het op de grond om de plant heen wordt toegediend en niet op de speer! Als u denkt dat dit wel is gebeurd, spoel het er dan zo snel mogelijk van af
  • schimmel of bacteriële infectie: dit kan zomaar zonder reden optreden, maar wanneer uw plant gezond en sterk is gebeurt dit minder snel. Er zijn sprays te koop waarmee uw plant kunt behandeld. Wij hebben goede ervaringen met ‘Baycor’ van Bayer
  • kou en vochtigheid: als uw plant eerst nat wordt en er komt vervolgens vrieskou bij, dan zal het daardoor ontstane uitzettende ijs de cellen van uw plant beschadigen

Over het algemeen is het een goed idee licht aan de speer van uw plant te trekken en alle eventuele dode bladeren te verwijderen; op deze manier kunt u voorkomen dat de rot zich verder verspreid naar de kroon van uw plant.

Bruine bladeren

Bladeren worden vaak bruin tijdens een warme periode die op een koude winter volgt. Het is een indicatie dat de bladeren niet optimaal zijn behandeld; zie bovenstaande tips. In dit geval geldt ook: voorkomen is beter dan genezen! Het is wel een troost te weten dat er elk jaar weer nieuwe bladeren worden gevormd!

Als u onze adviezen opvolgt zult u nog vele jaren van een mooie, gezonde palmboom genieten!

©MyPalmShop.nl 2012-2019