• Groot en uniek assortiment
  • Snelle verzendingen binnen heel Europa
  • Uw specialist in exotische planten en bomen
Groot en uniek assortiment
Snelle verzendingen binnen heel Europa
Uw specialist in exotische planten en bomen
Cupressus Sempervirens Totem

Cupressus sempervirens Totem - totale hoogte 160-180 cm - pot Ø 30 cm - 12 ltr

De Italiaanse cipres is een groenblijvende, slank opgaande boom. Net zoals andere cipressen groeit hij, onder gunstige omstandigheden, tot een verbazingwekkende hoogte. Volwassen exemplaren kunnen een hoogte halen tot wel 35 meter. Deze cipres...Lees meer

Informatie: Gewicht: 22,500 KG
Artikelnummer: 4038
Levering:
 

Productomschrijving

De Italiaanse cipres is een groenblijvende, slank opgaande boom. Net zoals andere cipressen groeit hij, onder gunstige omstandigheden, tot een verbazingwekkende hoogte. Volwassen exemplaren kunnen een hoogte halen tot wel 35 meter. Deze cipres groeit in een kegelachtige vorm. De groei van de totem variant is wel iets langzamer dan van veel andere varianten, maar hij krijgt wel een mooie vorm.

De cipres heeft een grijsachtige stam. De takken zijn vierkant in dwarsdoorsnede en hebben een blauwachtige of grijsachtige schors. De bladeren zijn donkergroen van kleur en zijn wintergroen. De vruchten zijn kegelachtig en groen, maar worden langzaam bruin als ze bevrucht zijn. De cipres is niet giftig, waardoor hij veilig is voor kinderen en huisdieren.

Het is mogelijk om de cipres te snoeien, maar dit is niet nodig. De cipres groeit van nature in zijn kegelachtige vorm. Snoeien kan wel als je een vollere boom wilt hebben. Dan wordt het aangeraden om de top te snoeien. Dat leidt uiteindelijk tot een vollere boom.

Cupressus sempervirens is niet veeleisend. Hij kan op alle grondsoorten groeien, mits het goed doorlatend is. Voor klei en leem grond helpt het om organische compost toe te voegen en om al vóór de eerste vorst om te spitten. Cupressus sempervirens kan ook prima tegen droge grond. Hij houdt niet van harde wind, maar kan wel goed tegen (zoutige) zeewind. Daarnaast kan hij prima tegen de Nederlandse winter. Het is wel afhankelijk waar de Cupressus weg komt. Cupressus uit warmere klimaten zijn niet of minder winterhard, maar Cupressus die 'opgroeien' in koelere klimaten zijn vaak volledig winterhard. Onze cipressen zijn bijna volledig winterhard en moeten zonder problemen de winter doorkomen.

Het hout van Cupressus sempervirens is sterk, wat meedraagt aan het feit dat de Cupressus sempervirens erg oud kan worden. Er bestaat zelfs een Perzisch exemplaar in Iran die meer dan 4000 jaar oud is! Daarnaast is het hout ook geurend.

Cupressus sempervirens is mogelijk resistent tegen vuur. Bij een bosbrand in Spanje in 2012 bleef een groep van deze cipressen bijna geheel onbeschadigd. Er stonden 942 cipressen, en enkel 12 ervan waren verbrand. Momenteel lopen er onderzoeken naar de vuurresistentie van deze boom.

Van oorsprong komt de Italiaanse cipres uit Italië, Tunesië, Griekenland, Turkije, Cyprus en Cyrenaica (Oost-Libië), maar is tegenwoordig gecultiveerd en genaturaliseerd in het gehele Middellandse- en Zwarte zeegebied, evenals van Syrië tot aan Iran.
Totale hoogte 160-180 cm
Pot Ø 30 cm - 12 Ltr
Overige opmerkingen TOTEM
Winterhardheid (volle grond) Beschermen vanaf -20°C
Bewatering Regelmatig water geven
Standplaats Lichte schaduw/zon
Verzendgewicht 12.50 kg